Home » פצעי לחץ – גורמים, מניעה וטיפול

פצעי לחץ – גורמים, מניעה וטיפול

מבין הבעיות הרבות מהן סובלים אנשים בגילאים מבוגרים, פצעי לחץ היא תופעה נפוצה וקשה. הפצעים הם פתוחים ונחלקים לדרגות חומרה שונות. הגורמים לפצעי הלחץ יכולים להיות מצבים של שכיבה ממושכת או של ישיבה במקום אחד לאורך זמן רב מאוד (ימים עד שבועות), כאשר אותן הפעולות חוזרות שוב ושוב ללא שינוי או הפסקה. השכיבה או הישיבה יוצרות הפעלה של כוח על שטחי עור מסוימים, דבר אשר עלול ליצור על אותו השטח פצעי לחץ. למרות שחלה התפתחות משמעותית בעולם הרפואה, והמכשור התקדם ללא היכר, פצעי לחץ נותרו בעיה נפוצה מאוד בקרב אוכלוסיית הקשישים הסיעודיים והאנשים החולים.

פצעי לחץ – מהם הגורמים לכך?

מצבי לחץ על אזור מסוים בגוף גורמים לחוסר אספקת חמצן לרקמות, מה שגורם להתפתחות של פצעי לחץ ואף לנמק באזור. גוף האדם הוא אשר מפעיל את הלחץ, ומצבי חוסר חמצן מתהווים כאשר הלחץ החיצוני עולה בעוצמתו על הלחץ התוך נימי בגוף. רקמות הגוף עמידות בפני לחצים גדולים, אך לא לאורך זמן ובטח שלא לאורך מספר ימים או שבועות.

כאשר אדם שוכב במיטה מבלי יכולת לזוז או שהוא יושב על כיסא גלגלים בלי תזוזת הגוף, העור בא במגע עם חומרים המוגדרים כ"גוף זר" כגון משטח הכיסא או סדין המיטה, והם אלה שגורמים לגירוי של העור. להוציא את הגורם העיקרי שמתואר מעלה, להיווצרות של פצעי לחץ ניתן להבחין בכמה מצבים נוספים: מצב אחד יכול להיות עוויתות או התכווצויות של הגוף, כאשר רקמות העור מעל למרפקים חשופות כל כך לשחיקה ולחבלות חיצוניות, מה שגורם לרקמות שמתחתן להיות מוגנות פחות.

גורם נוסף יכול להיות אי שליטה על הסוגרים וביציאות ההפרשות או היגיינה לקויה של הגוף. עוד גורם שמשייכים להיווצרות פצעי לחץ הוא תת תזונה שמחלישה את המערכת החיסונית ואנמיה שמאטה את זרימת החמצן לרקמות העור. גורם אחרון לפצעי לחץ הוא איכות ירודה של העור- הזדקנות העור ועור דק מאוד (בעיקר בקרב קשישים) אשר גורמים לכך שההתחדשות שלו מואטת. סוגי עור חלשים עלולים להזדהם בקלות, דבר שגורם לפצעי לחץ ולנמק.

דרכי מניעה

פצעי לחץ מתהווים בגוף במשך כשעתיים. מסיבה זו חשוב להקפיד על טיפול נכון בקשישים שנוטים לפתח את הפצעים או באנשים עם הפרעות תנועתיות כגון חולים, משותקים או בעלי הפרעות נוירולוגיות. אדם שמתקשה בתזוזה או שאינו מסוגל כלל לעשותה, זקוק לעזרה מהסביבה בשינויי תנוחות (רצוי לעשות זאת בכל שעתיים). דרכי מניעה נוספות יכולות לבוא תוך שימוש באביזרים שמונעים לחצים כמו נעליים מיוחדות, מזרנים וכריות שנועדו במיוחד למטרה זו. כדי להבטיח מניעה מרבית של פצעי לחץ רצוי לשלב בין העזרה האנושית לבין השימוש באביזרים.

טיפול

ניתן לטפל בפצעי לחץ ואף לרפא אותם לגמרי גם ללא התערבות חודרנית- כירורגית. הפחתה הדרגתית של הלחץ מהרקמה, טיפול בזיהום שנוצר ובנמק, והשגחה על פצעי הלחץ עצמם בצורה קפדנית, הם דרכים לטיפול נכון בתופעה.

כאשר פצעי לחץ נוצרים מעיוותים ומהתכווצויות, טיפול תרופתי יכול לסייע, אולם כאשר המקור של העיוותים עצמם הוא מנטילת תרופות, הטיפול הנכון בתופעת פצעי לחץ הוא באמצעים כירורגיים- חודרניים. חולים שסובלים מפצעי לחץ סובלים גם מתת תזונה, הטיפול הנכון בהם הוא באמצעות תוספי תזונה מסוגים שונים שהגוף צריך אותם ושהם חסרים בו כגון ברזל וויטמינים. כאשר הגוף צורך קלוריות בצורה תקינה ומאוזנת, הטיפול בפצעי לחץ הופך לאפקטיבי יותר.


    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715458

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר