Home » בריאות נפשית וגיל הזהב

בריאות נפשית וגיל הזהב

בעיות נפשיות בגיל הזהבמבוגרים רבים בגילאי שישים ומעלה תורמים תרומה חשובה לחברה כבני משפחה, מתנדבים ומשתתפים פעילים בכוח העבודה.

בעוד שרובם בעלי בריאות נפשית טובה, מבוגרים רבים נמצאים בסיכון לפתח הפרעות נפשיות, הפרעות נוירולוגיות, או בעיות שימוש בחומרים, כמו גם מצבים בריאותיים אחרים כגון סוכרת, אובדן שמיעה ואוסטיאוארתריטיס. בנוסף, אנשים בגיל הזהב נוטים יותר לחוות מספר מצבים בריאותיים ונפשיים במקביל.

גורמי סיכון לבעיות נפשיות בגיל הזהב

גורמים חברתיים, פסיכולוגיים וביולוגיים מרובים קובעים את רמת הבריאות הנפשית של אדם בכל נקודת זמן. בנוסף ללחץ החיים הרגיל המשותף לכל האנשים, רבים מבני גיל הזהב מאבדים את יכולתם לחיות חיים עצמאיים בשל ניידות מוגבלת, כאב כרוני, חולשה או בעיות נפשיות או פיזיות אחרות, וזקוקים לצורה כלשהי של טיפול ארוך טווח.

בנוסף, בני גיל הזהב נוטים יותר לחוות אירועים כגון שכול, ירידה במעמד סוציו אקונומי כתוצאה מפרישה מהעבודה או נכות. כל הגורמים האלו עלולים לגרום לבידוד, אובדן עצמאות, בדידות ומצוקה פסיכולוגית בקרב בני גיל הזהב.

בריאות הנפש משפיעה על הבריאות הפיזית ולהיפך

לדוגמא, בני גיל הזהב הסובלים ממצבים בריאותיים פיזיים ההופכים אותם לחולים סיעודיים מורכבים, כגון מחלת לב, נמצאים בסיכון גבוה יותר לדיכאון, בהשוואה למבוגרים בריאים. לעומת זאת, דיכאון שאינו מטופל אצל אדם מבוגר עם מחלת לב, עלול להשפיע באופן שלילי על תוצאות מחלה פיזית.

קשישים חשופים גם להתעללות, כולל התעללות פיזית, מינית, פסיכולוגית, רגשית, ככלית וחומרית. הם עלולים לסבול מנטישה, הזנחה ואובדן רציני של הכבוד העצמי. עדויות מדעיות מראות כי אחד מתוך עשרה קשישים חווה התעללות. מצב זה עלול להוביל לפגיעות גופניות ולתוצאות פסיכולוגיות חמורות ארוכות טווח, כולל דיכאון וחרדה.

דמנציה בגיל הזהב

זוהי תסמונת שבה מתרחשת הידרדרות בזיכרון, בחשיבה, בהתנהגות וביכולת לבצע פעולות יומיומיות. מחלה זו משפיעה בעיקר על בני גיל הזהב, למרות שאינה נחשבת לחלק נורמלי מההזדקנות.

קיימים נושאים חברתיים וכלכליים משמעותיים במונחי עלויות ישירות של טיפול סיעודי ובעיות חברתיות הקשורים לדמנציה. בנוסף, לחצים פיזיים, רגשיים וכלכליים עלולים לגרום ללחץ משמעותי על בני המשפחה. קיים צורך בסיוע של ביטוח סיעודי דרך קופות החולים, תמיכה חברתית, פיננסית ומשפטית לתמיכה בחולי דמנציה והמטפלים בהם.

דיכאון בגיל הזהב

דיכאון עלול לגרום לסבל רב ומוביל לבעיות תפקוד בחיי היומיום. הוא מתרחש בקרב שבעה אחוזים מכלל אוכלוסיית הקשישים, ומהווה 5.7% מהאנשים בגילאי שישים ומעלה. תסמיני דיכאון בקרב בני גיל הזהב אינם מוערכים בקפידה במקרים רבים, היות והם חופפים לבעיות בריאותיות אחרות האופייניות למבוגרים.

קשישים הסובלים מתסמיני דיכאון חווים בעיות תפקוד בהשוואה למבוגרים עם מצבים רפואיים כרוניים כגון מחלות ריאות, יתר לחץ דם או סוכרת. דיכאון מגביר אף את תפיסת הבריאות הלקויה, ניצול שירותים רפואיים ועלויות בריאות.

שיטות טיפול בבעיות נפשיות בגיל הזהב

חשוב לקבל שירותי בריאות טיפול של פסיכוגריאטר, ושירותים חברתיים כדי לטפל בצרכים הפרטניים של אוכלוסיית המבוגרים.

קידום הבריאות

בריאות הנפש של בני גיל הזהב ניתנת לשיפור באמצעות קידום הזדקנות אקטיבית ובריאה. טיפות זה כרוך ביצירת תנאי חיים וסביבות התומכות ברווחה ומאפשרות לקשישים לחיות אורח חיים בריא ומשולב.

קידום בריאות הנפש תלוי במידה רבה בשיטות המבטיחות לקשישים את המשאבים הדרושים על מנת לענות על הצרכים הבסיסיים שלהם, כגון הענקת ביטחון וחופש; דיור נאות באמצעות מדיניות דיור תומכת; ותמיכה חברתית באוכלוסיות מבוגרים ובמטפלים שלהם.

טיפולי בריאות הנפש

בריאות כללית טובה וטיפול חברתי חשוב לקידום הבריאות של בני גיל הזהב, מניעת מחלות וטיפול במחלות כרוניות. חשוב באותה מידה להתמקד בטיפול ארוך טווח בקשישים הסובלים מהפרעות נפשיות, כמו גם לספק למטפלים חינוך, הכשרה ותמיכה.

סביבה הולמת ותומכת, כגון בית אבות סיעודי, המתבססת על סטנדרטים בינלאומיים מקובלים בתחום זכויות האדם, מבטיחה את איכות השירותים הגבוהה ביותר לבני גיל הזהב עם מחלת נפש, ומטפליהם.


    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715458

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר