קשיש סיעודי
קשישים רבים מסרבים להישאר בביתם במידה ויהפכו לסיעודיים, על מנת שלא להוות נטל על המשפחה. במצב כזה, נשקלות אופציות המהוות פתרו בצורת העברת הקשיש אל בית אבות, או אל דיור מוגן. גם בית האבות, וגם הדיור המוגן, מספקים פתרון טוב ויעיל לקשישים, אך הם שונים במהותם ופונים אל אוכלוסיות שונות של גיל הזהב. ההבדלים ביניהם נעוצים במצבו של הקשיש ורמת תפקודו.
הדיור המוגן הוא מוסד פרטי המיועד לקשישים עצמאיים שאינם זקוקים להשגחה רפואית צמודה. מדובר באנשים המסוגלים לתפקד ומבקשים ליהנות מאורח חיים המאופיין בחברת בני גילם, עם פעילויות פנאי, בתוך סביבה בטוחה ומוגנת, המהווה את המאפיין העיקרי של דיור מוגן.
בתי האבות הם מוסדות הפועלים תחת פיקוח משרד הבריאות ומציעים שירותים המספקים מענה לבני גיל הזהב הזקוקים לעזרה בהתנהלות שגרתית. יש בהם סוגים שונים של מחלקות המיועדים לקשישים על פי מצבם הבריאותי והגופני.
הבדלים נוספים בין דיור מוגן לבית אבות הם הבדלי המחיר. דיור מוגן משולם באופן פרטי ובדרך כלל די יקר, בתוספת הפקדת פיקדון מראש בנוסף לדמי השכירות החודשיים הקבועים. גודל התשלום משתנה לפי סוג הדירה אותה שוכר הקשיש. מחירי השהות בבית אבות יקרים גם הם, אך אם מצדיק זאת מצבו של הקשיש, הוא זכאי להשתתפות מטעם המוסד לביטוח לאומי, ובכל מקרה, שהות בבית אבות בדרך כלל זולה מהשהות בבית דיור מוגן.
הטיפול בקשיש סיעודי והנטל על המשפחה
במגדרים שונים בישראל קיימת מחויבות משפחתית לטיפול בקשיש הסיעודי בביתו. יחד עם זאת, ועם קיומם של יותר ויותר בתי אבות סיעודיים הנפתחים חדשות לבקרים, והמציעים מגוון אפשרויות לטיפול בקשישים סיעודיים, נפתרת בעיית השהות והטיפול בקשיש בביתו, והם מהווים חלופה מצוינת.
בטרם מגיע קשיש למצב סיעודי, הוא יכול למנוע מצב זה באמצעות שמירה על תזונה נכונה, הרגלי חיים רגועים, פעילות גופנית, ובעיקר פעילות המוח. טיולים רגליים, קריאה, האזנה למוסיקה, התעניינות בתרבות ופיתוח תחביבים, כל אלה יכולים למנוע מהקשיש הגעה למצב סיעודי.
בני המשפחה מהווים נדבך חשוב בהתמודדות הקשיש הסיעודי עם מצבו. הנטל שמהווה הטיפול הצמוד לו נזקק הקשיש, כאב ההתמודדות הרגשית היומיומית עם קרוב משפחה אהוב המאבד את חיותו למול עיניהם, מהווה מעמסה נפשית בנוסף למעמסה הפיזית. בשלב מתקדם, הופך נטל זה גם לקושי כלכלי ושיקולים של העברתו לבית אבות או למוסד סיעודי מתחילים להילקח בחשבון.
אפשרויות טיפול בקשישים סיעודיים
האפשרויות העומדות בפני קשיש סיעודי ובני משפחתו, בבואם לשקול חלופה לטיפול הביתי, היא העברתו לבית אבות סיעודי. שכירת מטפלת סיעודית על בסיס שעתי או יומי, שכירת עובד זר סיעודי, או העברתו לבית אבות סיעודי. גם מעבר כזה לא יפטור את בני המשפחה והקשיש מהדאגה למצבו, אבל שיחה מקיפה עם הרופאים והנהלת בית האבות, וקבלת מענה לכל שאלותיהם, יפיג את חששותיהם.
מטפלת סיעודית
מטפלת סיעודית חייבת לתקשר ביעילות לא רק עם הקשיש הסיעודי ומשפחתו, אלא גם עם רופאיו. היא מסייעת בנטילת התרופות, ביצוע בדיקות שגרתיות, פעילות ריפוי בעיסוק, וערנות לפיתוח תסמינים חדשים שאולי נעלמו מהעין.
תפקידה של המטפלת הסיעודית הוא לסייע לקשיש בביצוע פעולות שגרתיות דוגמת עזרה בהגעה לשירותים, רחצה, הלבשה ואכילה. היא גם מתחזקת את הבית מבחינת בישול, ניקיון, כביסה, קניות ועוד. היא יכולה לטפל בקשיש בביתו או להתלוות אליו לשהות בבית אבות סיעודי.
עובד זר סיעודי
אפשרות זאת עדיפה על בני משפחה רבים. עובד זר סיעודי נותן מענה של טיפול אישי וביתי. הוא גר עם הקשיש וזמין לצרכיו במשך 24 שעות ביממה. זהו טיפול זול המהווה פתרון טוב למשפחות שאינן בעלות אמצעים כלכליים גבוהים.
מחלקות סיעודיות בדיור מוגן
קשיש הנזקק לטיפול סיעודי ואינו מעוניין בשירותי עובד זר סיעודי, מטפלת סיעודית או שהות בבית אבות, יכול לשהות בבית דיור מוגן המציע גם שירותי מחלקה סיעודית. בצורה זאת, הוא יוכל ליהנות מחברת בני גילו בסביבה חמה ולזכות לטיפול הרפואי הטוב ביותר למצבו.
לכן, יש קשישים הבוחרים את אופציית הדיור המוגן בעלי המחלקות הסיעודיות גם כאשר מצבם עדיין תקין. הם עושים זאת מתוך מחשבה כוללת לעתיד. כאשר יזדקקו לטיפול סיעודי, יוכלו לקבל אותו באופן מיידי מבלי לשנות את מיקומם.
המחלקות הסיעודיות של בתי הדיור המוגן מטפלות בבעיות קשישים הסובלים מפציעות שונות, אלצהיימר ומחלות תפקודיות אחרות הנפוצות בקרב בני גילם. המחלקות הסיעודיות פועלות תחת רישיון של בית חולים והן מספקות את כל השירותים הרפואיים להם זקוק הקשיש הסיעודי.