Home » פסיכוגריאטר

פסיכוגריאטר

קשישים עלולים לסבול מבעיות ומחלות האופייניות לגיל הזקנה. חלק מהבעיות הללו באות לידי ביטוי גם מבחינה התנהגותית, רגשית וקוגניטיבית. מחלות אלה כוללות מחלות כמו: דמנציה, אלצהיימר ומחלות נוספות אשר ייחודיות לגיל הזקנה.

פסיכוגריאטר הינו רופא פסיכיאטר המתמחה באבחון וטיפול במחלות ובעיות פסיכיאטריות ייחודיות בגיל הזקנה. מהו פסיכוגריאטר? באילו מחלות הוא מטפל? איך ניתן להגיע אליו? על שאלות אלה ואחרות ינסה לענות המאמר שלפניכם.

רופא פסיכוגריאטר

רופא פסיכוגריאטר הוא רופא מומחה, המשלב מומחיות בתחום הגריאטריה (שהוא תחום רפואי המתמחה בגיל הזקנה, מחלות גיל הזקנה, התדרדרות גופנית פיזית בגיל הזקנה, וטיפול רפואי ותרופתי למחלות אלה) עם מומחיות בתחום הפסיכיאטריה, כאשר ההתמחות של רופא זה הן בעיות, הפרעות ומחלות פסיכיאטריות של גיל הזקנה .

רופאים המתמחים בפסיכוגריאטריה נמצאים במרפאות המומחים של קופות ובתי החולים, במסגרות גריאטריות, בבתי חולים פסיכיאטריים ובמרפאות לבריאות הנפש.

באלו תחומים מתמחה פסיכוגריאטר

רופא פסיכוגריאטר מתמחה בתחומים הבאים:

  • מחלות פסיכיאטריות המאפיינות את גיל הזקנה. ביניהן: מחלת דמנציה הכרוכה בירידה ביכולות הקוגניטיביות והמנטאליות של החולה, מחלת אלצהיימר שהיא אחת מן המחלות הדמנטיות, ומחלות פסיכיאטריות נוספות אשר ייחודיות לגיל זה.
  • הפרעות ומחלות פסיכיאטריות כלליות, כאשר הן מופיעות אצל קשיש: בין אם אצל קשישים הסובלים מבעיה נפשית או מחלת נפש כל ימי חייהם ומזדקנים עם הבעיה או המחלה, ובין אם מדובר בקשישים אשר בגיל זקנה הופיעה אצלם בעיה או מחלת נפש. למשל: קשישים הלוקים בדיכאון קליני בגיל הזקנה. מדובר בתופעה ידועה וקשה, העלולה להיות גם מסוכנת. קשיש המאבד עניין בחיים, מבקש נפשו למות ואף נוקט פעולות בכוון זה, כמו: סירוב לאכול, סירוב ליטול תרופות וכדומה. או קשישים הלוקים במאניה דיפרסיה בגיל הזקנה. המניה עלולה להיות מלווה בהתקפים של בזבוז כספים או ביצוע פעולות אחרות חסרות שיפוט העלולות להזיק לקשיש. או קשישים הלוקים בהפרעות חרדה בגיל הזקנה, דבר המקשה על תפקודם ומכביד על בני המשפחה.
  • מחלות גופניות המאפיינות את גיל הזקנה ואשר עלולות להיות להן השלכות פסיכיאטריות. למשל: קשישים לאחר אירוע מוחי עלולים לסבול מדיכאון, מהתקפי זעם וכדומה. מחסור בויטמינים מסוימים עלול לגרום להתקפים פסיכוטיים ולדיכאון, ועוד.
  • חוסר איזון תרופתי או שילוב תרופתי לא נכון הגורם לתופעות פסיכיאטריות אצל קשיש. לעתים שילוב לא נכון של תרופות עלול לגרום לתופעות לוואי קשות ביניהן גם תופעות לוואי פסיכיאטריות כמו דיכאון או התקף פסיכוטי.
  • בעיות נוירולוגיות העלולות לגרום לתופעות פסיכיאטריות, נפשיות והתנהגותיות. בעיות הנובעות מניוון תאים במח, מלקיחת תרופות המשפיעות על המח, או מחלות של מערכת העצבים כגון פרקינסון עלולות לבוא לידי ביטוי בהפרעות פסיכיאטריות.
  • מתן חוות דעת רפואיות לקשישים ולבני משפחתם למטרות שונות – למשל, במקרים רבים קשיש העובר למוסד זקוק לחוות דעת לגבי מצבו המנטלי והאם הוא מוגדר כתשוש נפש או לא. בנוסף, כאשר עורכים צוואה יש צורך בחוות דעת כי האדם צלול אחרת הצוואה לא קבילה.

מתי וכיצד ניתן לפנות לרופא פסיכוגריאטר?

הפניה לרופא פסיכוגריאטר מתחילה בדרך כלל בהבנה של בני המשפחה כי חל שינוי בהתנהגותו של הקשיש. בעיות זיכרון אשר הולכות ומחריפות, שינוי בהתנהגות, שינוי במצב הרוח המשפיע על התפקוד, בעיות שינה, ועוד.

בדרך כלל הפניה הראשונית תהיה לרופא המשפחה. במקרים רבים רופא המשפחה עצמו ישלח את הקשיש לבדיקות שונות על מנת לבדוק אם השינוי ההתנהגותי או הרגשי אינו נובע מבעיה גופנית כל שהיא שרופא המשפחה יכול לתת לה מענה.

במידה ורופא המשפחה אינו מצליח למצוא את המקור לבעיה, או שאינו מצליח לסייע בהטבת המצב בעזרת הכלים העומדים לרשותו, הוא יפנה את הקשיש ובני משפחתו לרופא פסיכוגריאטר. רופא פסיכוגריאטר יערוך לקשיש אבחון ובדיקות משלו, כשבסוף התהליך יקבע אבחנה ויבנה תכנית טיפול.


    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715458

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר