Home » שבץ מוחי

שבץ מוחי

העובדות המדהימות הן שבכל חמש דקות בעולם, נפטר אדם מסוים משבץ מוחי – מה שהופך את הבעיה לאחד מגורמי התמותהשבץ מוחי השכיחים בעולם המערבי, וגם בישראל. אם זה לא מספיק, האיגוד העולמי לשבץ מוחי מציין שאחד מבין שישה אנשים בעולם יחווה שבץ מוחי בשלב כזה או אחר של חייו, כאשר אצל רובם ייגרם נזק בלתי הפיך (למשל ירידה קוגנטיבית או מחלת דמנציה) ואצל אחרים נכות לצמיתות או תמותה.

למרות שנראה ששבץ מוחי תופס אותנו כמעט תמיד בלתי מוכנים, מדובר בבעיה עם גורמי סיכון ידועים (לפחות בחלקם), אשר התנהלות נכונה במהלך ההתקף ולאחריו יכולה להציל חיים.

מהו שבץ מוחי?

שבץ מוחי הוא מצב בו מתרחשת הפרעה בזרימת הדם למוח, המביאה לפגיעה פתאומית בתפקוד המוח. מבחינה פיזיולוגית הסיבה העיקרית לשבץ מוחי היא חסימה של אחד מכלי הדם במוח, מצב הידוע בתור "אירוע מוחי איסכמי". לצד זה השבץ עלול להיגרם גם כתוצאה מדימום תוך מוחי שהמקור לו הוא קרע בכלי הדם: "אירוע מוחי המורגי/דימומי".

לכל אחד מסוגי השבץ יש גורמי סיכון משלו, מה גם שהסיכונים עשויים להשתנות מאדם לאדם. בין הגורמים העיקריים שעלולים להביא לשבץ בולטים יתר לחץ דם, עודף כולסטרול בדם, משקל עודף והשמנת יתר, הפרעה בקצב הלב, מחלת הסוכרת ועוד. לכן חשוב להקפיד הקפדה יתרה על אורח חיים הנחשב לבריא, לפעיל ולמאוזן, מה שעשוי להקטין או אפילו לנטרל את גורמי הסיכון המרכזיים.

כך תזהו שבץ מוחי

שבץ מוחי מביא לכמה תסמינים עיקריים, שיכולים להימשך פחות מיממה או אפילו פחות משעה – כמו במקרה של אירוע איסכימי חולף (TIA) – אבל גם לפרקי זמן ארוכים הרבה יותר. השורה התחתונה היא שהתסמינים מופיעים לרוב בצורה פתאומית, מהירה וחדה, והאדם החווה אותם יתקשה בחלק גדול מהמקרים להבין במה מדובר. לכן חשובה המודעות הכללית באוכלוסייה לתסמיני השבץ המוחי ולאופן שבו הם תוקפים את הגוף.

ישנם חמישה סימנים עיקריים לשבץ מוחי, שחייבים להדליק נורה אדומה אצל כל מי שנחשף אליהם ולחייב בדיקה אצל רופא. ככל שישנם יותר תסמינים, כך הסבירות גדולה יותר לשבץ מוחי חמור:

  1. עקימות בפנים, המביאה לכך שפיו של האדם נעשה עקום והוא מתקשה לבצע פעולות פשוטות, דוגמת חיוך או חשיפת שיניים. אם אתם חושדים שהאדם שמולכם עובר שבץ מוחי, חשוב לבקש ממנו לחייך
  2. חולשה בגפיים העליונות או התחתונות, כך שהאדם אינו מסוגל להרים אותם או לנוע. כדי לזהות אם מדובר בשבץ, יש לבקש ממנו להרים את ידיו או לחלופין ללכת
  3. שינויים ופגיעה בדיבור, למשל הפיכת המלל שיוצא מפיו של האדם למקוטע או לכבש, שיבוש מילים, החלפת אותיות ואפילו דיבור בג'יבריש. יש לבקש מהאדם שאולי חווה התקף שבץ מוחי להגיד משפט הגיוני, או לשאול אותו דבר מה שהוא אמור לשלוף בלי בעיה
  4. פגיעה בראייה, לרבות שינויים בראייה בין שתי העיניים, כפל ראייה ועוד
  5. כל שינוי אחר במצבו של האדם, אפילו שינוי קיצוני, שאי אפשר להסביר בצורה רציונלית

מה עושים כאשר מזהים תסמיני שבץ מוחי?

אם עולה חשד שאתם או אדם אחר הנמצא בסביבתכם עובר אירוע מוחי, אין מקום לספק: יש לגשת איתו לחדר המיון במהירות האפשרית. שם יוכלו לזהות את הבעיה ולהציע טיפולי, בהתאם לסוג האירוע המוחי. במקרה של אירוע איסכמי, שהוא הנפוץ יותר, הטיפולים המרכזיים כוללים תרופה ממיסת קרישה הניתנת דרך הווריד ותהליכים רפואיים (דוגמת צנתור) לפתיחת כלי הדם, שחייבים להיעשות תוך שעות ספורות ממועד האירוע המוחי. בטווח הארוך יותר נהוג לשלב תרופות מדללות דם, מסגרות שיקומיות ומעקב.
אנשים החווים שבץ מוחי נמצאים בסיכון גבוה מאוד לאירוע מוחי נוסף, ולכן יש לזהות את גורמי הסיכון לאירוע הראשון ולטפל בהם בצורה יעילה בהקדם האפשרי.

לקריאה נוספת:
About Stroke – CDC
Stroke – NHS

 

אולי יעניין אותך גם:

תביעה לביטוח סיעודי

שיתוק מוטורי לאחר שבץ: כל אפשרויות השיקום והטיפול

סיעוד לאחר שבץ – לחזור לרמת תפקוד טובה בעזרת שירותי סיעוד

 


    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715458

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר